اين منابع آلودگي هوا كه همواره از غرب كشور وارد ميشوند، در سالهاي اخير كلانشهرهايي نظير اهواز، اصفهان، قزوين، كرج و تهران را در 6ماه نخست سال تحتالشعاع خود قرار ميدهند و از كيفيت هواي شهرها ميكاهند.به گزارش شركت كنترل كيفيت هواي تهران، نگاهي منطقهاي به اين پديده خطرناك نشان ميدهد كشورهاي خاورميانه با بدترين صدمات ناشي از هجوم ريزگردها مواجه ميشوند.
براساس گزارش كارشناسان سازمان ملل، تعداد طوفانهاي گرد و خاك كشور عراق در 15سال آينده ميتواند از تعداد 120مرتبه كنوني تا 300مرتبه در هر سال افزايش يابد. اين عدد به اين معناست كه در سالهاي آينده علاوه بر 6ماه نخست ممكن است در 6ماه دوم سال نيز خطر ريزگردها درصورت پايدار ماندن مشكل، پديد آيد و اين بدين معناست كه سختترين شرايط آب و هوايي در انتظار كشور است. دانشمندان سازمان ملل پيشبيني ميكنند كه امكان وقوع 300طوفان گردوغبار در سالهاي پيشرو در عراق وجود دارد.
اين دانشمندان ميگويند با افزايش قابل توجه طوفانهاي گرد و خاك، بيشترين آسيبهاي بهداشتي متوجه خاورميانه ميشود و ايران و كويت بيش از ساير كشورها در معرض گردوغبار و ريزگردهايي هستند كه از كشورهاي عراق و سوريه وارد اين كشورها ميشوند. سوء مديريت زمين و آب، در كنار درگيريهاي اين منطقه و همچنين تغييرات آب و هوايي از عوامل كليدي اين معضل هستند و طبق نظر هواشناسان، طوفان شن و ماسه و گردوغبار، در مكانهاي جديد مانند برخي از نقاط آسياي مركزي نيز اتفاق ميافتد.
نتايج بررسيهاي واحد پايش و پيشبيني شركت كنترل كيفيت هواي تهران مشخص كرده كه در 15سال گذشته افزايش قابلتوجهي در فراواني و شدت طوفانهاي گردوغبار و هجوم ريزگردها در منطقه خاورميانه رخ داده است. يكي از منابع اصلي انتشار ريزگردها عراق است؛
جايي كه جريان آب رودخانهها بهعلت ساخت سد در كشورهاي بالادستي عراق با كاهش روبهرو شده است و خود منجر به ناپديد شدن باتلاقها و خشك شدن درياچهها هم در عراق و هم در ايران شده و رسوبات آن منبع اصلي انتشار ريزگردها در منطقه ميشود. بيابانها همواره يكي از منابع اصلي انتشار ريزگردها بودهاند ولي بهنظر دانشمندان، فعاليتهاي معدني ناپايدار، كشاورزي و اكتشافات نفتي در كنار تنشهاي نظامي موجود در كشورها، اين مسئله را بغرنجتر كرده است.
نظر شما